Zelf een test aanvragen

Darmklachten.nl is opgezet om mensen met darmklachten toegang te geven tot gemakkelijk aan te vragen en betaalbaar medisch onderzoek. De medische onderzoeken maken gebruik van een ontlastingsmonster die thuis wordt opgevangen en naar het lab wordt opgestuurd.

Ontlastingsonderzoek biedt veel informatie over de darmen. Onder andere de oorzaak van dikke darm ontsteking kan worden vastgesteld met ontlastingsonderzoek. Onderzoek van de ontlasting is ook handig, omdat een ontlastingsmonster thuis kan worden afgenomen. Bij bloedonderzoek is een bezoek aan een prikpost vereist. U krijgt alle nodige materialen om het monstertje hygiënisch en gemakkelijk af te nemen.

Hoe werkt het?

Op darmklachten.nl kunt u een ontlastingsonderzoek bestellen. De volgende dag ontvangt u een verzendenvelop thuis. De envelop bevat het volgende:

  • een monster potje, met lepel in de deksel.
  • doekjes om het monster mee in te wikkelen
  • een koker voor het potje
  • een safety bag om het monster veilig in te sluiten
  • een veilige verzendenvelop (met postzegels)
  • handschoenen
  • een sticker om het pakketje mee te verzegelen

Voor mensen met dikke darm ontsteking symptomen zijn een aantal testen van toepassing.

Welke testen zijn van toepassing bij dikke darm ontsteking?

Test 1: Darmflora en vertering

Het is belangrijk om te weten hoe de darmflora er voor staat. Het is mogelijk de verhouding tussen gezonde en schadelijke darmbacteriën te meten. Indien er teveel schadelijke bacterien en niet genoeg gezonde soorten in de dikke darm aanwezig zijn kan hier een dieet voor worden ontworpen.

Ook wordt gekeken naar naar de vertering. Indien er veel zetmeel in de ontlasting zit geeft dit aan dat zetmeel niet goed wordt opgenomen. Het geeft ook aan dat veel zetmeel in de dikke darm terecht komt – dit kan bijdragen een dikke darmontsteking.

Ten slot wordt gekeken naar markers voor gluten intolerantie en calprotectine, om de weerstand te bepalen.

Vraag een darmflora en vertering test aan

Test 2: darmparasieten

Darmparasieten kunnen dikke darm ontsteking veroorzaken. Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis zijn de twee meest voorkomende dikke darm parasieten. Deze dikke darmparasieten voeden zich met zetmeel en zetten de suikers om in alcohol. Dit veroorzaakt verschillende darmklachten, waaronder winderigheid, een opgezette buik en breiige ontlasting.

Vraag een darmparasieten test aan

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *